Konsortion säännöt
AMKIT-konsortio on ammattikorkeakouluissa toimivien kirjastojen yhteistyöfoorumi ja edustaja, joka huolehtii jäsentensä eduista toimintamahdollisuuksiin vaikuttamalla. AMKIT-konsortion tarkoituksena on toimia ammattikorkeakoulujen virallisena edustajana kirjastoalalla sekä mahdollistaa ammattikorkeakoulukirjastojen yhteistyö, järjestelmien ylläpitäminen ja kehittäminen sekä osaamisen kehittäminen.
Alkuperäinen sopimus ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortiosta on allekirjoitettu 3.12.2001. Sopimusta on viimeksi muutettu ja se on hyväksytty AMKIT-konsortion syysyleiskokouksessa 30.11.2023 ja kevätyleiskokouksessa 11.4.2024.
Päätöksenteko
- AMKIT-konsortion jäsenet päättävät taloudellisesti ja periaatteellisesti merkittävistä kysymyksistä. Päätökset valmistellaan AMKIT-konsortion yhteiselimissä, joita ovat yleiskokous ja johtoryhmä.
- Yhteiselimet vahvistavat AMKIT-konsortion toimintaperiaatteet ja kehittävät toimintatavoitteita sekä huolehtivat käytännön yhteistyön järjestämisestä tarvittaessa erillisillä sopimuksilla.
AMKIT-konsortion yleiskokous
- AMKIT-konsortion yleiskokouksella on kaksi vuosittaista sääntömääräistä kokousta. Yleiskokouksen kutsuu koolle johtoryhmä neljä viikkoa etukäteen. Kutsu toimitetaan sähköpostitse jäsenorganisaation ilmoittamalle edustajalle ja tiedoksi samalla varaedustajille. Johtoryhmä toimittaa vuosikokouksen asiakirjat viimeistään 14 päivää ennen kokousta edustajien saataville.
- Yleiskokouksista kevätkokous tulee järjestää maalis-huhtikuussa ja syyskokous syys-lokakuussa. Yleiskokous tulee kutsua koolle myös, jos vähintään viisi jäsentä esittää sitä. Kukin ammattikorkeakoulu nimeää AMKIT-konsortion yleiskokouksen edustajan ja hänelle enintään kaksi henkilökohtaista varaedustajaa toistaiseksi.
- Kun yleiskokousedustaja tai hänen varaedustajansa on pitkäaikaisesti tai pysyvästi estynyt toimimasta yleiskokousedustajana, ammattikorkeakoulu nimeää uuden edustajan ja ilmoittaa henkilövaihdoksesta johtoryhmälle.
- Yleiskokous valitsee keskuudestaan kokoukselle puheenjohtajan ja kutsuu sihteerin. Yleiskokous on päätösvaltainen, kun vähintään puolet jäsenistä on läsnä. Yleiskokous ratkaisee asiat tarvittaessa äänestämällä, jolloin jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee äänestyksen tuloksen, vaaleissa kuitenkin arpa.
- Yleiskokouksen tehtävänä on vahvistaa AMKIT-konsortion tavoitteet ja toimintaperiaatteet
- valmistella sellaiset laajakantoiset asiat, joista viime kädessä päättää jäsenen oma päätöksentekoelin
- päättää uusien jäsenten ottamisesta konsortioon.
- AMKIT-konsortion yleiskokous päättää yhteistyöstä aiheutuvien kustannusten jakamisesta aiheuttamis- ja hyötyperiaatteiden mukaan. Sen lisäksi Yleiskokouksen kevätkokouksen tehtävänä on
- käsitellä johtoryhmän antama edellisen vuoden toimintakertomus
- vahvistaa AMKIT-konsortion tilit edelliseltä vuodelta
- sopia vuosittaisesta kustannusten jaosta
- sekä Yleiskokouksen syyskokouksen tehtävänä on
- valita AMKIT-konsortion johtoryhmän puheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle
- vahvistaa AMKIT-konsortion toiminta- ja taloussuunnitelma.
Johtoryhmä
- Johtoryhmään kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja kuusi (6) jäsentä. Johtoryhmä valitsee keskuudestaan kaksi varapuheenjohtajaa ja kutsuu itselleen sihteerin. Johtoryhmä voi kutsua asiantuntijoita harkintansa mukaan. Puheenjohtajan ja jäsenten toimikausi on kaksi (2) kalenterivuotta siten, että joka toinen vuosi johtoryhmästä on erovuoroisia kolme (3) ja joka toinen vuosi neljä (4). Toimikaudet alkavat valintaa seuraavan kalenterivuoden alusta.
- Johtoryhmä on päätösvaltainen, kun neljä jäsentä, joista vähintään yksi on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, on läsnä.
- Johtoryhmä
- valmistelee asiat yleiskokoukselle
- laatii AMKIT-konsortion vuosittaisen toimintakertomus‑, toimintasuunnitelma- ja taloussuunnitelmaehdotukset
- asettaa tarvittavat asiantuntijaryhmät ja nimeää asiantuntijat kansallisiin ryhmiin
- vaikuttaa kansallisesti kirjastoalan kehittymiseen ja antaa tarvittaessa lausuntoja ja kommentteja
- järjestää AMKIT-konsortion tarvitsemat muut palvelut ja tarvittaessa erilliset sopimukset palvelujen järjestämiseksi.
- Johtoryhmän kokousten asialista vahvistetaan 2 arkipäivää ennen kokousta. Asialista liitteineen on AMKIT-konsortion johtoryhmän verkkotyöskentelyalueella, jonne kaikilla ammattikorkeakoulujen kirjastojen johtajilla on täydet oikeudet.
Jäsenten oikeudet ja velvollisuudet
- AMKIT-konsortion jäsen pyrkii toimimaan AMKIT-konsortion edunmukaisesti edistäen AMKIT-konsortion päämääriä ja tavoitteita. Jäsenen suostumuksella hänet voidaan valtuuttaa edustamaan AMKIT-konsortiota.
- AMKIT-konsortion jäsen sitoutuu hoitamaan AMKIT-konsortion yhteisistä kustannuksista omat maksuosuutensa, jotka määräytyvät vuosikokouksen päätösten mukaisesti.
Konsortioon liittyminen
- Yleiskokous voi päättää, että AMKIT-konsortioon otetaan uusia jäseniä. Uuden jäsenen kanssa allekirjoitetaan ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortiosopimukseen liitettävä lisäpöytäkirja, jonka allekirjoittaa AMKIT-konsortion puolesta johtoryhmän puheenjohtaja sen jälkeen, kun yleiskokous on tehnyt asiasta myönteisen päätöksen. Liittyvä jäsen maksaa liittyessään erikseen sovittavan liittymismaksun, joka sisältää liittymisestä konsortiolle aiheutuvat kustannukset. Uuden jäsenen ottamisesta päätettäessä jäsenyyden kannalla tulee olla kolmen neljäsosan enemmistö konsortion jäsenistä.
Konsortiosta eroaminen
- AMKIT-konsortion jäsen voi erota AMKIT-konsortiosta ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtoryhmälle. Johtoryhmän tulee ilmoittaa asiasta välittömästi muille AMKIT-konsortion jäsenille. Ero tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua ilmoituksen antamisesta. Eroavalla jäsenellä ei ole oikeutta saada takaisin jo maksettuja kustannusosuuksia eikä sillä ole eroamisen jälkeen mitään oikeuksia AMKIT-konsortion palveluihin tai toimintaan. Eroavan jäsenen on maksettava osuutensa kustannuksista eron voimaantuloon asti. Lisäksi eroava jäsen vastaa itse eroamisestaan aiheutuvista kustannuksista.
Jäsenen erottaminen
- AMKIT-konsortion jäsen voidaan erottaa AMKIT-konsortiosta erityisen painavasta syystä. Tällaisena voidaan pitää esimerkiksi
- sopimusten rikkomista
- maksuosuuksien laiminlyömistä
- Jäsenen erottamisesta päättää yleiskokous kahdessa peräkkäisessä kokouksessaan. Erottaminen tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua erottamispäätöksestä. Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta saada takaisin jo maksettuja kustannusosuuksia eikä sillä ole eroamisen jälkeen mitään oikeuksia AMKIT-konsortion palveluihin tai toimintoihin. Erotetun jäsenen on maksettava osuutensa kustannuksista eron voimaantuloon asti. Lisäksi erotettu jäsenen on korvattava erottamisesta aiheutuvat kustannukset.
Erimielisyyksien ratkaiseminen
- Ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortiosopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, ratkaistaan erimielisyydet Helsingin käräjäoikeudessa. Sopimuksessa sovelletaan Suomen lakia.